RSS

Jodoh Itu Ketentuan Allah

Jodoh xde kaitan dgn keturunan. Mybe sbb blum sampai masanya. Seolah2 mnnti jmbatan utk ke seberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat utk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Kita mudah sngt tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips:
Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni.

Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Kdgkala bila kita dah mndpt apa yg kita inginkan itu tp ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Dan tak mustahil pula org yg memandu kereta mewah itu terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan… Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.

Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.

Tips:
Agar mudah orang sayang.

Cuci Hati dengan mnjaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut walaupun dah puas mencuba untuk mendaki naik.

 • Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
 • Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu dan ayah, belajarlah dulu.
 • Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.
 • Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

Berkahwin….

 • Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya.
 • Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.
 • Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.
 • Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun kita juga perlu membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.


Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa- rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.

Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat. Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.


'.*¨* surah An-Nur ayat 26*¨* .'

prkahwinan itu bukan soal main2.

Bercinta hingga 10 tahun sekalipun tdk akan mnjamin kbhgiaan baitul muslim yg dibina.

Berkahwinlah krna agamanya krna itu yg akan membuatmu bhgia. Bila brlaku prtelingkahan,

psti akan adanya tolak ansur krna kedua2 suami isteri ada kefahaman agama.

Begitu jg dlm urusan mndidik anak2. insyaAllah.

mulakan sesuatu hbgn itu dgn cra yg diredhai Allah & sama2 berjihad utk cinta slps prkahwinan.

Semoga trus istiqomah. • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

0 Aksi anda:


Cinta itu Ujian


♥ .. Perasaan cinta yang lahir terhadap seseorang bukanlah tanda kita akan memilikinya. Namun kekadang ia muncul sebagai ujian dariNya buat kita,kerana DIA ingin melihat bagaimana kita memelihara, mengawal dan mengurusnya. Perasaan cinta itu amanah, dan amanah pasti akan dihisab oleh Allah.. sama2 menjagalah hati, insyaAllah♥ .. (✿◠‿◠)Popular Posts

My Followers