RSS

Diri wanita

Dari Abu Hurairah ra., dia berkata :"Rasulullah SAW bersabda: "Berwasiatlah kepada wanita dengan baik, sebab wanita itu diciptakan dari tulang rusuk, dan yang paling bengkok pada tulang rusuk adalah bahagian atasnya. Maka apabila kamu langsung meluruskannya maka kamu telah mematahkannya. Dan apabila kamu membiarkannya, maka dia akan bengkok selamanya, maka berpesan-pesanlah kepada wanita". (HR.Bukhari-Muslim)

"Wanita itu bagaikan tulang rusuk, jika kamu meluruskannya (secara paksa) maka kamu mematahkannya, dan jika kamu mencari kepuasan daripadanya maka kamu akan mendapatkannya, dan padanya tetap ada yang bengkok". (HR.Bukhari-Muslim)

Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka. Kerana isteri inilah yang telah memberikan segalanya. Dia telah memberikan kita anak, mengurus rumah, keluarga. Menyiapkan makanan, baju dan menjadi penghibur kita . Dan dia akan tetap setia menemani dan mengurus kita sampai ajal menjemput. Walaupun yang lain telah pergi dengan urusannya. Biarpun tak secantik bintang, tetapi dia adalah isterimu. Dan dialah yang halal untukmu.

Sayangi dan syukuri…..

♥¸.•*´¯).Firman Allah :
"Dan bergaullah dengan mereka dengan cara yang patut. Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikannya kebaikan yang banyak." (QS An-Nisaa:19)♥¸.•*´¯)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 Aksi anda:


Cinta itu Ujian


♥ .. Perasaan cinta yang lahir terhadap seseorang bukanlah tanda kita akan memilikinya. Namun kekadang ia muncul sebagai ujian dariNya buat kita,kerana DIA ingin melihat bagaimana kita memelihara, mengawal dan mengurusnya. Perasaan cinta itu amanah, dan amanah pasti akan dihisab oleh Allah.. sama2 menjagalah hati, insyaAllah♥ .. (✿◠‿◠)Popular Posts

My Followers