RSS

Cerita ini aku ingin kongsi disini.... untuk ku dan juga untuk semua

Pada suatu hari ada seorang gadis buta yg sangat membenci dirinya sendiri kerana keadaan dia yg buta. Bukan hanya diri nya, tetapi dia juga membenci semua orang kecuali kekasihnya.
Kekasihnya selalu ada disampingnya untuk menemani dan menghiburnya. Si kekasih berkata dia akan menikahi gadis itu kalau gadisnya itu sudah bisa melihat dunia.

Suatu hari, ada seseorang yang mendermakan sepasang mata kepada gadisnya itu. Dia yang tak sebelum ini tak boleh melihat akhirnya dpt melihat semua.. termasuklah melihat kekasih yang sentiasa menemaninya itu..

Kekasihnya itu bertanya kepada gadisnya itu, " Sayang… sekarang kamu sudah bole melihat dunia. Apakah engkau mahu menikah dengan aku?"

Gadis itu terkejut apabila mendapati bahwa kekasihnya itu pun sebenranya adalah buta. Dia menolak untuk berkahwin dgn kekasihnya itu yg selama ini setia mendampingi dan menemaninya selama dia buta dahulu.

Dan akhirnya kekasihnya itu pergi dengan menitiskan air mata, Kekasihnya itu kemudian menuliskan sepucuk surat ringkas kepada gadis itu,

"Sayangku, tolonglah engkau jaga baik-baik kedua-dua mata yg telah aku berikan kepadamu."

***************************************************
kesimpulannya :
Cerita ini mengisahkan bagaimana fikiran manusia ini boleh berubah bila mana status@keadaan hidupnya berubah...

Hanya segelintir org yg ingat bgaimana kehidupannya sebelum ini dan kepada siapa harus dia berterima kasih kerana telah sedia bersama dgn diri nya di saat ia susah dan disaat yg paling menyakitkan.

HARI INI SEBELUM KITA BERFIKR UNT MNGUCAPKAN KATA2 KASAR ... INGATLAH AKAN SESEORANG YG TIDAK BISA BERBICARA

SEBELUM ENGKAU MENGELUH MENGENAI CITARASA MAKANANMU.. INGATLAH SESORANG YANG TIDAK PUNYA APAPUN UNTUK DIMAKAN.

SEBELUM ENGAKU MENGELUH TNTG SUAMIMU , INGTALAH SEORANG YG MENANGIS KPD TUHAN UNTUK MEMINTA MENYEMBUHKAN SUAMINYA AGAR TIDAK LUMPUH SEUMUR HIDUP..

HARI INI SEBELUM ENGAKU MENGELUH TENTANG KEHIDUPANMU... INGATLAH AKAN SESEORANG YG BEGITU CEPAT PERGI KE ALAM KUBUR DGN MASIH MENYERTAKAN KEMISKINAN NYA..

SEBELUM ENGAKU MENGELUH TENTANG ANAK2MU .. INGATLAH AKAN SESEORANG YG BEGITU MENGAHARAPKAN KEHADIRAN SEORANG ANAK TETAPI TIDAK MENDAPATNYA.

DAN KETIKA ENGAKU LELAH DAN MENGELUH TETNG PERKERJAAN MU.. INGATLAH PARA PENGANGGUR , ORG CACAT DAN MEREKA YG INGINKAN PEKERJAAN MU...

DAN KETIKA BEBAN HIDUP JELAS MENAMPAKKAN KEJATUHANMU , PASANGLAH SENYUMAN DIWAJAHMU DAN BERTERIMAKASIH KEPADA ALLAH S.W.T KERANA ENGKAU MASIH HIDUP DAN ADA DIDUNIA INI

Hidup adalah anugerah, syukurilah, jalanilah, nikmatilah dan isilah hidup ini dengan sesuatu yg bermanfaat untuk umat manusia.

NIKMATILAH dan BERI YANG TERBAIK DI SETIAP DETIK DALAM HIDUPMU, KERANA ITU TIDAK AKAN TERULANG LAGI untuk waktuMU selanjutnya !!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 Aksi anda:

Aini Yusoff said...

Manusia Mudah lupa diri bila Kehidupan nya menjadi lebih baik.. Ya Allah jauhkan lah kami dari sifat2 begini.. amin.

fidde said...

i like this post. it makes me think while reading it. keep it up dear.

Anonymous said...

me too... thanks for sharing this aini


Cinta itu Ujian


♥ .. Perasaan cinta yang lahir terhadap seseorang bukanlah tanda kita akan memilikinya. Namun kekadang ia muncul sebagai ujian dariNya buat kita,kerana DIA ingin melihat bagaimana kita memelihara, mengawal dan mengurusnya. Perasaan cinta itu amanah, dan amanah pasti akan dihisab oleh Allah.. sama2 menjagalah hati, insyaAllah♥ .. (✿◠‿◠)Popular Posts

My Followers